Żywe octy

Sposób użycia

ŻYWY OCET // co zawiera

KWAS OCTOWY

Zdrowotne działanie octów mają przede wszystkim te niepasteryzowane. Zawierają bakterie fermentacyjne i probiotyczne, kwas octowy, enzymy, mikroelementy, witaminy. wybierajcie octy z osadem, lekko mętne. Na żywym niepasteryzowanym occie może zbierać się biały nalot, czasem o konsytencji galaretki, to sa bakterie octowe i dowód na to, że ocet nie został poddany obróbce cieplnej.  Ocet jest naturalnym konserwantem i nie pleśnieje. Witaminy i mikroelementy mają różne stężenie i rodzaje w zalezności od składników użytych do fermentacji.

ARONIA

Zawiera witaminy: C, B1, B2, B6, P, PP, E I A, minerały: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt, a także antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.

WINOGRONA

Doceniał je już Hipokrates. Zawierają kwasy organiczne: cytrynowy, mrówkowy, jabłkowy, winny, potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, witaminy: C, A, B (GŁ. B1,PP,B2), żelazo, jod, bor związki polifenolowe.

DEREŃ

Zawiera minerały żelaza, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, jak również beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki. witaminy C, P I A. C, antocyjany (przeciwutleniacze z grupy związków flawonowych i barwników). 

HIBISKUS

Zawiera kwasy organiczne; cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, hibiskusowy, protokatechowy (silny antyoksydant), antocyjany, polifenole i flawonoidy. Antocyjany nadają kwiatom hibiskusa charakterystyczną, intensywną barwę, polifenole i flawonoidy, witaminę C. 

PIGWA

Garbniki, pektyny, olejki. Duża zawartość witaminy C, B1, B2, karotenoidy, polifenole i flawonoidy.

 

KWIAT CZARNEGO BZU

Niepowtarzalny aromat i kolor. Flawonoidy, flawonole, glikozydy, kwasy fenolokarbonowe, sterole, triterpeny, cholina. 

OWOC CZARNEGO BZU

Polifenole i flawonoidy, antocyjany, fenolokwasy witaminę A, C, grupy B. sole mineralne glinu, żelaza, potasu, sodu i wapnia. 

WIŚNIA

Duża zawartość antyoksydantów, antocyjanów, witamina C, potas, cynk, magnez, kumaryna.

GRUSZKI

Mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor, jod. witaminy A, B1, B2, B6, C I PP.

JABŁKA

Witaminy A, E, K, C, grupa B.  mikroelementy: wapń, fosfor, magnez. kwasy galusowy, chlorogenowy. W naszych octach robionych ze zwiększoną ilością skórek jabłka dodatkowo luteina, zeaksantyna i kwas ursolowy.

BLUSZCZYK KURDYBANEK

Nazywany zielem mocy. napar z bluszczyka podawano na wzmocnienie wojownikom przed walką. Zwiększa zdolność do produkcji leukocytów odpowiedzialnych za odporność. Wspiera pracę serca, reguluje pracę układu trawiennego (zalecany przy zespole jelita drażliwego), działa bakteriobójczo i wirusobójczo.


ŻYWY OCET // w kuchni

SOS WINEGRET

8 łyżek oliwy
3/4 łyżki octu owocowego jasnego
łyżeczka miodu, pieprz, sól, opcjonalnie odrobina musztardy.

MARYNATA DO WARZYW GRILLOWANYCH

150 ml octu, posiekany czosnek, drobno posiekana szalotka, ziele angielskie, świeże lub suszone zioła (tymianek, oregano, lubczyk).
Sól, pieprz. 

MARYNATA DO RYB

100 ml octu, 2 gałązki rozmarynu, łyżeczka startej skórki cytrynowej, sól, pieprz. 

MARYNATA DO MIĘS

2/3 szklanki octu (najlepiej ciemnego), 1/3 sosu sojowego, 1/3 oliwy do smażenia, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioła. 

DO PRZYRZĄDZANIA NAPOJÓW

Podstawowy
2/3 łyżki octu na szklankę wody. można łączyć z ulubionymi dodatkami miód, syrop owocowy.
Rozgrzewający, przyśpieszający przemianę materii.
Łyżeczka świeżo startego imbiru, pół łyżeczki kurkumy, łyżka miodu, zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej, dodać dwie łyżki octu owocowego. 

PRZECIWSKAZANIA

Osoby z przewlekłymi chorobami żołądka i wątroby powinny się skonsultować z lekarzem. 
Nie jest przeciwwskazaniem cukrzyca, cukier zawarty w owocach i użyty do rozpoczęcia fermentacji ulega całkowitemu rozkładowi i przekształca się w kwas octowy.


ŻYWY OCET // w kosmetyce

PŁUKANKA DO UST zamiast gotowych drogeryjnych

Łyżeczka octu (jasnego) na pół szklanki wody. Po płukaniu, jeszcze raz przepłukać jamę ustną czystą wodą, bez octu.

 

DO WŁOSÓW

Przywracająca blask, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, ułatwiająca rozczesywanie. Płukanka ocet zmieszany w proporcji 1 do 3 z wodą. można też stosować w aerozolu jako mgiełkę do włosów.

 

CERA TŁUSTA I ZE SKŁONNOŚCIĄ DO ZMIAN TRĄDZIKOWYCH

Tonik
1/4 octu jabłkowego + 3⁄4 wody przegotowanej przemywać twarz rano i wieczorem  peeling
4 łyżki octu jabłkowego 8 łyżek wody przegotowanej, jedno starte jabłko 

NA ROZSZERZONE PORY

Tonik
100 ml przegotowanej wody, 2 łyżki octu. wymieszać. 
peeling enzymatyczny
Zmiksowany miąższ dyni 3 łyżki, 10 kropel witaminy e, 2 łyżki dowolnego octu, wybranego w zależności od rodzaju cery. Zmieszać nałożyć na 10 minut. 

CERA NORMALNA I SUCHA

Tonik wyrównujący koloryt, regulujący wydzielanie sebum.
1/3 dowolnego octu 2/3 przegotowanej wody. dobrze zastąpić wodę ulubionym hydrolatem, np. różanym. 

MASECZKA PRZECIWSTARZENIOWA

2 łyżki ciemnego octu, łyżka miodu 5 kropel multiwitaminy dla dzieci

MASECZKA ŚCIĄGAJĄCA

łyżka zmielonych płatków owsianych lub otrąb, łyżka octu owocowego, ubite białko z jednego jaja. 

MASECZKA PRZED WYJŚCIEM

150 ml gęstego jogurtu, łyżeczka kurkumy, łyżka octu owocowego. uwaga! silnie brudzi ubrania. 

CIENIE POD OCZAMI

Ocet z owoców czarnego bzu lub inny ciemnego koloru zmieszać pół na pół z wodą, użyć do mokrego okłady na powieki i pod oczy. 

Skip to content